Intézményünkről

Hitvallásunk:

"Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot, ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát, ha terved egy életre szól, embert nevelj!"

(kínai mondás)

A Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium a megye egyetlen olyan többcélú, összetett gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézménye, amely a sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalkorúak számára az általános iskolai és speciális szakiskolai oktatás-nevelés mellett kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Iskolánk története

Intézményünk 1954-ben kezdte meg működését a volt Hugonnay kúriában. Alapítója, Hegyháti Alajos /1915-1998/ gyógypedagógus volt, akit kezdetben munkásságáért állami-díjjal tüntettek ki. Kezdetekben 3 tanulócsoporttal, 54 vegyes fogyatékosságú növendékkel indult a tanítás. Az évek során fokozatosan bővült az iskola épülete, és a tanulók létszáma is. 1973-ban készült el a 14 tantermes iskola, 1976-ban megépült a betegszoba, a gyermekműhely, és 1993-ban a tornacsarnok. 2005-ben adták át a 32 fő befogadására alkalmas modern gyermekotthont, ahol állami nevelt növendékeink élnek. 1968-ban választott profilt az iskola. Ettől kezdve csak értelmileg akadályozott gyermekekkel foglalkozunk. 2005-ben iskolánk készségfejlesztő speciális-szakiskolával bővült, mely 2016.szeptemberétől készségfejlesztő iskola néven működik. 2009 őszétől iskolánk tagintézmény lett. Székhelyintézményünk címe: 2890 Tata, Új út 21.

Intézményünk a Tatabányai Tankerületi Központ által működtetett, jól felszerelt, sok igényt kielégítő iskola.

Jelenleg egy óvodai csoportunk, 5 általános iskolai és 7 készségfejlesztő iskolai osztályunk van, átlagosan 8 fős tanulólétszámmal (3-25 éves korig). Az általános iskola után készségfejlesztő iskolákban 4 féle gyakorlat tartalommal tanulhatnak a fiatalok:

  • háztartástan-életvitel, konyhai konyhai kisegítő szak
  • takarítói kisegí

Képzésünk nem OKJ-s!

Sokéves tapasztalattal rendelkező gyógy-pedagógusok, szociálpedagógusok- logopédusok, gyógypedagógiai asszisztensek, végzik magas színvonalon munkájukat.

Az óvoda, iskola, szakiskola és kollégium szerves egységben működik. Kollégiumi elhelyezést igénybe vevő tanulóink az iskolai szünetekben családi körben töltik, hétvégén igény szerint biztosítunk ellátást.

A tanórai csoportszerű munkán kívül az alábbi szükség szerinti lehetőségekkel biztosítjuk gyermekeink egyéni fejlődését:

  • Logopédia
  • Egyéni rehabilitációs óra
  • Ayres - terápia
  • Sportfoglalkozások (foci, röplabda, kerékpár, sí, erőemelés, teremtornák, természetjárás)
  • Gyógy-lovaglás
  • Zeneterápia
  • Zumba

Rendszeresen részt veszünk tanulmányi versenyeken, művészeti találkozókon, kiállításokon, ahol a tanulóink bizonyíthatják, hogy ők is hasznos tagjai a társadalomnak. Nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra a sikeres tanulmányi megmérettetéseken túl, tehetséges művészeink és sportolóink hazai és világversenyeken, fesztiválokon kiváló eredményekért érnek el.